Wednesday, June 6, 2012

Roti Bakar, Pau Kacang Merah

Roti Bakar

RESEPI ROTI BAKAR
Roti potong
marjerin planta

Cara membuatnya:
1. Sapukan roti dengan planta
2. Goreng tanpa minyak di atas kuali leper
3. Sedap dimakan bersama MADU, TELUR separuh masak dan serbuk LADA HITAM

Pau Kacang Merah

RESEPI PAU KACANG MERAH
500g Tepung gandum
1 paket Yis Mauripan
3 cawan Air suam
2 sd besar Minyak Masak
2 sd besar gula
1 sd kecil garam
Inti - kacang merah @ kari ayam kentang
Daun pisang yang dipotong kecil - 4cmx4cm

Cara membuatnya:
1. Penyediaan yis : Masukkan yis ke dalam air suam dan tambahkan 2 sd gula
2. Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, minyak masak dan garam
3. Bila yis sudah kembang, tuangkan larutan yis ke dalam tepung.
4. Uli Sehingga mendapat adunan yang lembut. Biarkan 20 minit.
5. Setelah doh kembang, tumbukkan doh dan uli  semula.
6. Bulat2kan kepada bebola sebesar bola golf. Isikan inti. Tutup kemas. Letak atas daun pisang kecil.
7. Panaskan kukusan dan masukkan pau yg sudah kembang kedalam. GUNAKAN API KECIL.
8. Selepas 6-8 minit, tutup api dan angkat tudung kukusan. Keluarkan pau.
9. Buat sampai habis.

No comments:

Post a Comment