Monday, June 4, 2012
Sup Daging, Cara Berlauk, Udang Masak Merah, Tauge Goreng Bertofu
Sup Daging
RESEPI SUP DAGING
1 kg daging lembu segar - dipotong kecil
5-6 ulas bawang merah- tumbuk
2 ulas bawang putih- tumbuk
1 inci halia-tumbuk
Kulit kayu manis- 1
Bunga lawang- 1@2
Cengkih- 3@4
Buah pelaga - 2 biji
1 paket sup bunjut Adabi
1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk
1 sudu kecil ketumbar - ditumbuk
Ubi kentang- dipotong besar
Lobak merah- dipotong besar
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan halia
2. Masukkan 1 liter air dan daging
3. Masukkan sup bunjut dan rempah tumbuk, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang.
4. Masukkan garam, ubi kentang
5. Masak 1 jam @ sehingga daging empuk. Masukkan lobak merah.
6. Sedap dimakan bersama bawang goreng dan daun sup.
Kuih Cara Berlauk
RESEPI KUIH CARA BERLAUK
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Pewarna kuning
1 cawan santan
secubit garam
Untuk inti:
1 biji cili merah dipotong halus
1 cawan daging cincang/kisar
2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan air
1/2 biji bawang besar-didadu
Cara membuatnya:
1. Untuk intinya, panaskan minyak dan tumiskan bancuhan kari
2. Masukkan daging, masak sebentar
3. Kemudian masukkan garam, bawang besar dan cili merah
4. Biarkan sehingga kering. Tutup api
5. Untuk batter: campurkan tepung gandum, telur, pewarna, santan dan garam
6. Panaskan acuan dan gris dgn minyak
7. Masukkan batter dan masukkan inti daging
8. Masak atas dapur dgn api kecil.
Udang Masak Merah
RESEPI UDANG MASAK MERAH
Semangkuk Udang - dibuang kulit dan dibelah belakang
3-4 ulas bawang merah**
2 ulas bawang putih**
sehiris halia**
4-5 biji cili kering direndam**
2 sudu besar Air asam jawa
Sedikit kicap manis
Garam
Cara Membuatnya:
1. Kisar bahan bertanda **
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan kicap, garam, udang dan air asam jawa
4. Bila udang masak, sedia dihidangkan.
Tauge Goreng Bertofu
RESEPI TAUGE GORENG BERTOFU
Semangkuk tauge
Lobak Merah - hiris halus memanjang
Kucai - jika ada
Tofu goreng - dipotong 2
Isi ayam/isi Udang
2 ulas bawang putih diketuk
Cili merah - hiris bulat serong
Lada Sulah
Garam
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih
2. Masukkan isi ayam/udang, lada sulah dan garam
3. Masukkan lobak merah, cili merah, kucai dan tofu
4. Akhir sekali masukkan tauge. Tutup api dan kacau.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment