2 paket mee maggi - direbus dan tos
1/2 paket perencah kari (yg dlm maggi tu)
1 biji bawang putih- diketuk
2 biji bawang merah
2-3 sudu besar kicap manis
1 biji telur
Kobis/Lobak
1. Panaskan sedikit minyak
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah
3. Masukkan mee dan kacaukan
4. Masukkan kicap manis, kacau lg
5. Masukkan lobak merah dan kobis
6. Masukkan telur - kacau sebati atas api besar
7. Siap dihidangkan.
Ikan Singgang
RESEPI IKAN SINGGANG
1 ekor ikan aya hitam /tongkol (atau kembung, selayang/sardin)
2 ulas bawang putih- hiris
2 hirisan lengkuas
3-4 hirisan kunyit hidup
2-3 biji cili padi merah/hijau
1-2 keping Asam keping/gelugor (yg jenis masam letak 1 aje)
Garam secukup rasa
Air
1. Ikan dibersihkan dan letakkan dalam periuk
2. Letakkan bawang putih, lengkuas, kunyit, cilipadi, asam keping dan garam
3. Masukkan air setakat tenggelam ikan (periuk kecil)
4. Masak dengan api perlahan supaya kuah tidak keruh.
5. Bila ikan masak, tutup api
Sayur Lemak Kacang Panjang
Seikat kacang panjang - dipotong 1 inci
2 cawan santan biasa + air (jika perlu)
1 biji bawang besar - hiris baji
3-4 hirisan cili merah
seekor ikan selayang/sardin @ kembung-diambil isinya
garam secukup rasa
1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk.
2. Masak diatas api perlahan. Kacau sehingga masak
3. Sedia dihidang.
Mee Rebus Terengganu
RESEPI MEE REBUS TERENGGANU
1 paket mee kuning - dibasuh2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sd besar lada hitam
1 cawan isi ayam
1 sd besar sos tiram
1 liter air @ secukupnya
2-3 biji telur
Garam
Lobak merah
Sawi
1. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk halus
2. Panaskan 2 sd besar minyak masak dan tumis bahan tumbuk
3. Masukkan isi ayam
4. Masukkan 1 liter air. tunggu mendidih/menggelegak
5. Masukkan sos tiram, garam dan sayur
6. Masukkan mee kuning dan sayur- kacau
7. Masukkan telur (jangan kacau), tggu sehingga telur masak @ separuh masak.
8. Sedia dihidang.
Ayam Masak Halia
1 keping dada ayam - dipotong dadu
1 inci halia dipotong halus memanjang
2 biji bawang putih
1 sd besar sos tiram
Sedikit lobak merah
Kobis bunga
Batang Saderi
Garam
Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih.
2. Masukkan sos tiram
3. Masukkan ayam, halia, lobak merah, kobis bunga dan saderi
4. Masukkan sedikit air - jika perlu
5. Masukkan garam.
6. Siap dihidang
No comments:
Post a Comment