Wednesday, May 30, 2012

Gulai Ikan Patin

Gulai Ikan Patin


RESEPI GULAI IKAN PATIN
1kg ikan patin (seekor)
3 ulas bawang merah-kisar
2 ulas bawang putih-kisar
2 hiris halia-kisar
Sehiris lengkuas-kisar
Sedikit kunyit hidup-kisar
1/2 sudu kecil belacan
2 sudu besar rempah gulai cap bunga ros/rempah gulai Terengganu
5-6 sudu besar cili kering- rebus & kisar
5-6 cawan santan
2 sudu besar air asam jawa
Daun kesum
Garam

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar hingga minyak berwarna merah.
2. Masukkan bahan kisar dan belacan
3. Masukkan rempah gulai , daun kesum dan air asam jawa.
4. Masukkan ikan dan santan.
5. Gunakan api kecil, tunggu sehingga naik minyak
6. Perasakan dengan garam.
7. Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment