Monday, May 28, 2012

Mee Goreng Kicap, Sayur Keladi, Jemput Pisang, Sayur Nangka


Mee Goreng Kicap

RESEPI MEE GORENG KICAP
1 paket mee kuning
1 ulas bawang putih
1 biji telur
1 keping dada ayam
Kicap manis-banyak
Sawi

Cara Membuatnya:
1. Panaskan 2 sd besar minyak. tumiskan bawang putih dan ayam 
2. Masukkan telur, kicap, sawi dan mee kuning.
3. Sedia dihidang

Sayur Keladi

RESEPI SAYUR KELADI
Seikat keladi - dibuang kulit, dihiris dan direbus bersama asam keping dan garam,
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sd kecil lada hitam
1 ekor ikan selayang/kembung - diambil isinya.
2-3 cawan air
seikat daun kesum

Cara Membuatnya:
1. Keladi direbus dan ditoskan.
2. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk.
3. Dalam periuk, masukkan air, isi ikan, daun kesum, garam dan bahan tumbuk.
4. Masakkan diatas api sehingga menggelegak. Masukkan keladi rebus.
5. Rasa & hidangkan.

Jemput-jemput Pisang

RESEPI JEMPUT-JEMPUT PISANG
3-4 biji pisang kelat siam/pisang awak/pisang berangan
Tepung gandum
Soda bikarbonat
2 sd besar gula
Air garam

Cara Membuatnya:
1. Kisar Pisang bersama gula dan sedikit air
2. Satukan dengan tepung gandum, air garam dan soda bikarbonat.
3. Goreng terendam
4. **pisang yg paling molek ialah pisang kelat siam sbb kemanisan dan teksturnya.

Sayur Nangka

RESEPI SAYUR NANGKA
1/2 kg nangka muda - dipotong dan celur
2 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
1 sd besar lada hitam-ditumbuk
3-4 cawan santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 ekor ikan selayang - diambil isinya
Garam

Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak sehingga masak.



No comments:

Post a Comment