Monday, May 28, 2012
Mee Goreng Kicap, Sayur Keladi, Jemput Pisang, Sayur Nangka
Mee Goreng Kicap
RESEPI MEE GORENG KICAP
1 paket mee kuning
1 ulas bawang putih
1 biji telur
1 keping dada ayam
Kicap manis-banyak
Sawi
Cara Membuatnya:
1. Panaskan 2 sd besar minyak. tumiskan bawang putih dan ayam
2. Masukkan telur, kicap, sawi dan mee kuning.
3. Sedia dihidang
Sayur Keladi
RESEPI SAYUR KELADI
Seikat keladi - dibuang kulit, dihiris dan direbus bersama asam keping dan garam,
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sd kecil lada hitam
1 ekor ikan selayang/kembung - diambil isinya.
2-3 cawan air
seikat daun kesum
Cara Membuatnya:
1. Keladi direbus dan ditoskan.
2. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk.
3. Dalam periuk, masukkan air, isi ikan, daun kesum, garam dan bahan tumbuk.
4. Masakkan diatas api sehingga menggelegak. Masukkan keladi rebus.
5. Rasa & hidangkan.
Jemput-jemput Pisang
RESEPI JEMPUT-JEMPUT PISANG
3-4 biji pisang kelat siam/pisang awak/pisang berangan
Tepung gandum
Soda bikarbonat
2 sd besar gula
Air garam
Cara Membuatnya:
1. Kisar Pisang bersama gula dan sedikit air
2. Satukan dengan tepung gandum, air garam dan soda bikarbonat.
3. Goreng terendam
4. **pisang yg paling molek ialah pisang kelat siam sbb kemanisan dan teksturnya.
Sayur Nangka
RESEPI SAYUR NANGKA
1/2 kg nangka muda - dipotong dan celur
2 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
1 sd besar lada hitam-ditumbuk
3-4 cawan santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 ekor ikan selayang - diambil isinya
Garam
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment