Sunday, May 13, 2012

Sandwich Ayam, Daging Kicap, Sambal Belacan


Sandwich Ayam
RESEPI SANDWICH AYAM
4-8 keping roti
1 keping dada ayam(rebus dgn sedikit air, halia, bwg putih dan garam)
2 biji tomato -didadu
mayonis
Daun salad


Cara membuatnya:
1. Carikkan isi ayam, isikan ke dalam mangkuk
2. Tuangkan mayonis
3. Tambahkan buah tomato
4. Lapikkan daun salad kat atas roti
5. Lapiskan dengan ayam mayonis
6. Siap dihidang



Daging Masak Kicap
RESEPI DAGING MASAK KICAP
1 kilo daging batang pinang (kalu nk cepat masak)
1 inci halia
2-3 biji bawang putih
1 sd besar lada hitam - tumbuk
Kicap Manis - 1/2 cawan
Garam 1 sd kecil
Minyak


Cara membuatnya:
1. Daging dihiris nipis
2. Tumbuk bawang putih dan halia, lumurkan pada daging
3. Tambahkan kicap manis, garam, lada hitam
4. Panaskan 3-4 sd besar minyak. Goreng daging berkicap td.
5. Tutupkan supaya tak cepat kering.
6. Tambahkan air jika perlu
7. Boleh juga ditambah kacang peas dan daun bawang jika ada
8. Sedia dihidang.


Sambal Belacan Sedap
RESEPI SAMBAL BELACAN
1 biji cili merah
3 biji cili padi merah/hijau merah
2cm belacan - cucuk dgn pisau dan bakar kt dapur gas
1 1/2 sd besar gula (boleh kurang kalu suka)
1/2 sudu teh garam
1 sd besar air asam jawa
1 biji limau nipis


Cara membuatnya;
1. Masukkan cili, belacan bakar, gula dan garam kedalam lesung batu, tumbuk sampai halus.
2. Masukkan air asam jawa
3. Perahkan limau nipis.
4. Sedia dihidang.


Ikan Goreng Tepung
RESEPI IKAN GORENG TEPUNG
1 kilo ikan selayang/kembung (kecil-kecil)
1 cawan tepung beras
1 biji telur (optional)
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara menyediakannya:
1. Tepung beras dicampur serbuk kunyit, garam, telur dan air.
2. Celupkan ikan ke dalam adunan
3. Goreng terendam dlm minyak panas.
4. Sedia dihidang

Resepi Bubur Ayam
 
RESEPI BUBUR AYAM
1 cawan beras
3 cawan air
Dada ayam - potong dadu
2 biji bawang merah-dihiris
1 biji bawang putih- diketuk
2 hiris halia-racik halus

Cara membuatnya:
1. Beras dimasak dengan 3 cawan air
2. Bila nasi kembang, masukkan ayam, bawang dan halia
3. Masukkan garam. Tentukan kepekatan mengikut citarasa sendiri.
4. Sedia dihidang bersama hirisan ayam rebus, ikan bilis goreng, bawang goreng, cili padi dan daun saderi.

 

No comments:

Post a Comment