Tuesday, May 15, 2012

Acar Nenas, Singgang Asam Pedas Kerisi, Popia Goreng

Acar Nenas

RESEPI ACAR NENAS
1/2 biji nenas masak- dipotong halus
2 sd besar gula'
1/2 sd kecil garam
1 sudu besar cili kisar

Cara membuatnya:
1. Gaulkan kesemua bahan.
2. Simpan dalam peti sejuk seketika (20 -30 minit)
3. Sedia dihidang.

Singgang Asam Pedas Kerisi


RESEPI SINGGANG ASAM PEDAS KERISI
2-4 ekor ikan kerisi - segar dan bersih
2 ulas bawang putih
2 hiris lengkuas
2 biji cili padi
2 hiris kunyit hidup
1 sd kecil cili kisar
1 keping asam gelugor/asam keping
Daun kesum
Air

Cara membuatnya:
1. Tumbuk halus bawang putih, lengkuas, cili padi, kunyit hidup.
2. Masukkan ikan ke dalam periuk dan masukkan bahan tumbuk.
3. Masukkan asam keping, garam, daun kesum dan cili kisar.
4. Masukkan air separas ikan sahaja (pastikan periuk kecil)
5. Masak atas api sederhana sehingga masak.

Popia Goreng

RESEPI POPIA GORENG
Kulit popia secukupnya
1 keping dada ayam dihiris kecil
1 ulas bawang putih diketuk
1 mangkuk tauge
1 batang lobak merah-hiris halus memanjang
2 urat kacang panjang
1/2 biji cili merah - hiris
Garam

No comments:

Post a Comment