Wednesday, May 16, 2012

Daging Lemak Cili Api, Asam Gumpal, Ayam Masak Kicap


Daging Masak Lemak Cili Api

RESEPI DAGING MASAK LEMAK CILI API
1 kilo daging lembu -disalai potongan besar dan potong nipis.
Santan-dari 1 biji kelapa (santan pekat diasingkan)
5 biji cilipadi
Kunyit hidup
Serai
Asam keping
garam

Cara Membuatnya:
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masak seketika.
3. Masukkan serai, asam keping dan hirisan daging salai.
4. Masukkan garam dan santan biasa
5. Bila daging empuk, masukkan santan pekat dan pucuk ubi celur.
6 Sedia dihidang bersama nasi putih.

Asam Gumpal

RESEPI ASAM GUMPAL
1 mangkuk sagu biji - dibasuh dan tos
Inti - kacang kuda rebus manis lenyek
Santan - 5 cawan (1 biji kelapa)
1 biji bawang merah - hiris
sehiris halia - racik halus
1/2 sd kecil halba
Gula
Garam

Cara Membuatnya:
1. Sagu biji yang dibasuh dikepal dengan tangan- buat kecil2
2. Masukkan inti  dan ketepikan.
3. Panaskan santan dan masukkan bawang merah, halia dan halba
4. Masukkan sagu biji yg dikepal tadi
5. Masak sehingga sagu masak
6. Masukkan 3 sd besar gula dan secubit garam. Rasa.
6. Sedap dihidang sejuk

Ayam Masak Kicap

RESEPI AYAM MASAK KICAP
1 ekor ayam - digoreng kunyit
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 ulas bawang putih - diketuk
Bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga
1-2 tangkai cili kering
Kicap Manis
Air

Cara membuatnya:
1. Panaskan Minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan rempah-rempah dan cili kering
3. Masukkan air dan kicap manis
4. Masukkan ayam goreng.
5. Sedia dihidang








No comments:

Post a Comment