Monday, May 14, 2012

Bihun Goreng, Sotong Masak Merah, Krim Karamel, Paprik Ayam


Bihun Goreng

RESEPI BIHUN GORENG
1 paket bihun (rendam air sejuk/biasa)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 tangkai cili kering yang direndam
hirisan dada ayam
2 biji telur
Kicap manis
Sawi
Garam


Cara membuatnya:
1. Blend cili, bawang merah dan putih
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumis bahan blend
3. Masukkan ayam
4. Masukkan kicap manis, garam.
5. Masukkan Bihun dan sedikit air. Kacau sebati.
6. Masukkan sawi
7. Masukkan Telur, kacau sebati
8. Tambahkan lebih kicap supaya warna bihun lebih cantik.
9. Sedia dihidang.

Sotong Masak Merah

RESEPI SOTONG MASAK MERAH
1 kg sotong bersih
6-8 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sehiris halia
2 sd besar cili kisar
1 sudu besar Air asam jawa
Kicap Manis
Garam


Cara Membuatnya:
1. Bersihkan sotong, masukkan kedalam periuk dan masak sehingga keluar air. Tutup api.
2. Kisar bawang putih,bawang merah, halia dan cili kisar
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan kicap, air asam jawa, garam
4. Masukkan sotong (airnya tak perlu). Kacau sehingga masak.
5. Siap dihidang bersama nasi putih dan telur masin.


Krim Karamel

RESEPI KRIM KARAMEL
2 sudu besar gula - dibuat gula hangus
6 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar gula**-optional
1 sudu kecil tepung gandum - optional


Cara Membuatnya:
1. Masukkan gula ke dalam periuk kecil bertangkai, masakkan sampai gula cair dan keperangan
2. Dengan cermat tuangkan gula cair ke dalam loyang. Dengan menggunakan sudu, ratakan gula cair ke bahagian bawah dan tepi loyang. BERHATI-HATI SBB PANAS.
3. Dalam bekas lain, satukan telur, susu cair, susu pekat manis, gula dan esen vanilla. Tambahkan 1 sudu kecil tepung gandum supaya kuih tak lembik sangat. Kacaukan dengan hand whisk.
4. Letak loyang bergula ke dalam pengukus. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
5. Kukus sehingga masak. Jangan bimbang jika ada air bertakung dalam loyang.
6. Hidangan sudah masak jika bahagian tengah masak.
7. Sedia dihidang.

Paprik Ayam

RESEPI PAPRIK AYAM
2 keping dada ayam - dipotong dadu
1 biji bawang besar - potong bulat
2 biji bawang putih - diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2-3 helai daun limau purut
Kacang panjang - potong 1 inci
Bunga kobis
Jagung muda- potong panjang
Lobak merah


Cara membuatnya:
1. Tumiskan bawang putih, bawang besar, sos tiram, sos cili, kicap manis dan sos tomato.
2. Masukkan daging ayam, daun limau purut dan gaul balikkan.
3. Masukkan sayuran yg ada.
4. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.



No comments:

Post a Comment