Monday, May 28, 2012
Bihun Singapura, Sos Kicap
Bihun Singapura
RESEPI BIHUN SINGAPURA
Sepaket bihun- direndam air sejuk
1 cawan dada ayam/1 kiub ayam
3 ulas bawang merah-dimayang
2 ulas bawang putih-cincang halus
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 batang lobak merah - diparut/hiris halus
Sedikit kubis
Garam
2 biji telur - digoreng dadar nipis
Cara Membuatnya:
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan ayam.
2. Masukkan Bihun yang direndam, kobis dan lobak merah. Kacau balikkan.
3. Masukkan garam, lada sulah dan lada hitam.
4. Telur Dadar digulung dan dihiris nipis. Tabur di atas bihun yang digoreng tadi.
5. Sedap dimakan bersama sos kicap (resepi di bawah)
RESEPI SOS KICAP
1 ulas bawang putih
1 biji cili padi
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar air
secubit garam
Cara membuatnya:
1. Tumbuk/cincang halus bawang putih dan cili padi
2. Masukkan kicap, garam dan air.
3. Siap dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment