Sunday, May 13, 2012

Nasi Lemak Sambal Bilis Terengganu


Resepi Nasi Lemak Sambal Bilis



RESEPI NASI LEMAK
2 cwn beras (biasa guna beras jati aje...beras siam wangi lg okey)
2 cawan santan pekat
Air secukupnye. (dlm 2 cwn)
1 sd kecil gula (mak ckp kalu tak letak tak sedap)
1/2 sd kecil Garam
Daun Pandan


Cara membuatnya:
1. Masukkan beras dan segala-galanya dalam periuk...
2. Tanak mcm biasa..api sederhana..api besar kang hangit pulak..
3. Kalu kurang masin..tambah garam sesedap rasa...


RESEPI SAMBAL BILIS nasi lemak
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sehiris halia
sehiris lengkuas
sebiji cili padi (tak kisah merah @hijau)
4-5 tangkai cili kering yg direndam dan dikisar
1 sd besar Manisan/Gula merah
1 sd kecil air asam jawa
1 sd kecil kicap manis
garam/gula secukup rasa..
1/2 cwn Ikan bilis goreng
3 sd besar minyak (utk menumis)


Cara membuatnya:
1. Kisar bawang merah,bawang putih, halia, lengkuas, cili padi, cili kisar
2. Panaskan 3 sd besar minyak masak. Tumiskan bahan kisar sampai masak (pecah minyak),
    masukkan manisan, air asam jawa,kicap manis, garam..
3. Bila dah pekat, masukkan ikan bilis.
4. Rasa (bab ini penting sbb bleh tambah apa yg kurang)
5. Siap utk dihidang

Resepi Ayam Masak Merah
 
Ayam masak merah

RESEPI AYAM MASAK MERAH
1 ekor ayam (dipotong kecil-kecil dilumur garam kunyit dan digoreng separuh masak)
6-8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sehiris halia (besar)
sehiris lengkuas
sedikit kunyit hidup
3-4 sd besar cili kering yg dikisar
1 sd besar kicap manis/sos tiram
1-2 btg serai (diketuk)
Hirisan kasar bawang besar (1 biji sederhana)
1 sudu besar air asam jawa
garam/gula secukup rasa


Cara membuatnya:
1. Kisar bawang-bawang, halia, lengkuas, kunyit
2. Tumiskan bahan kisar termasuk cili kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan kicap manis @sos tiram
4. Masukkan serai, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan ayam goreng
6. Masukkan hirisan bawang besar
7. Tutup api dan rasa
8. Sedia dihidang

Sayur Campur
RESEPI SAYUR CAMPUR
1-2 ulas bawang putih- diketuk
sedikit ayam - dadu
1 sd besar sos tiram
1 sd kecil serbuk lada sulah @ lada hitam
1 cwn cendawan hiris (shitake@ butang)
1 cwn cauliflower (bunga kobis)
4 btg jagung muda
sedikit lobak merah
sedikit sawi



Cara membuatnya:
1. Tumiskan bwg putih, masukkan ayam dan sos tiram
2, Masukkan cendawan (masak hingga cendawan masak)
3. Masukkan sedikit air, dan sayur-sayur lain..tak perlu masak sgt
4. Masukkan garam (tak letak pn ok), lada sulah
4. Sedia dihidang dgn nasi panas....

Resepi Kepal

RESEPI KEPAL
2 cwn kelapa parut muda(fresh-amik dr pokok, klau beli kureng sedap...)
1 sd besar tepung pulut
2 sd besar manisan@gula merah
1 sd besar gula
daun pandan
secubit garam


Cara Membuatnya:
1. Masukkan manisan,gula,garam dan daun pandan kedalam kuali,panaskan sehingga cair,
    masukkan sedikit air.
2. Masukkan masukkan kelapa parut , kacaukan.
3. Masukkan tepung pulut, kacau lg
4. Bila dah agak-agak hangit sket, tutup api
5. Bolehlah di KEPAL-kepalkan sebesar bola golf..
6. Golekkan dalam tepung pulut
7. Tunggu sejuk, baru bleh makan...sedap..dan tradisional gitu...



Ikan Panggang Tawar
RESEPI IKAN PANGGANG TAWAR
1. 5-6 ekor ikan selayang/kembung dipanggang diatas bara api.
2. Sedia dimakan bersama budu



PENYEDIAAN BUDU
1. Hirisan bawang merah, halia, cili padi dan serai diletak dalam pinggan
2. Tuangkan budu dan perahkan limau nipis
3. Sedia dicicah dengan ikan panggang tawar dan pucuk ubi.


 














No comments:

Post a Comment