Sunday, May 13, 2012

Nasi Ayam


Nasi Ayam

RESEPI NASI AYAM
1 ekor ayam (direbus dgn air yang banyak bersama garam, sedikit halia dan 2 ulas bawang putih)
6-7 cawan beras
6-7 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia-tumbuk
1 sudu besar marjerin planta/lain2
3 sd besar minyak masak
1 sudu besar gula
Daun pandan


Cara memasak Nasi Ayam:
1. Pastikan ayam sudah siap direbus ...
2. Pastikan bawang putih dan halia siap ditumbuk.
3. Pastikan beras sudah dibasuh
4. Panaskan minyak, masukkan marjerin.
5. Tumiskan 3/4 bhgn bawang putih dan halia yg ditumbuk tadi
6. Setelah layu, masukkan 1/2 periuk air rebusan ayam. Tutup api.
7. Masukkan beras dan daun pandan ke dalam periuk nasi.
8. Tuang air rebusan yg ditumis tadi kedalam periuk nasi, tambahkan gula.
9. Tambahkan air jika perlu. Rasa air, kalau kurang masin, tambah garam.
10. Tekan ON. (kalu guna periuk biasa pn boleh juga)

Cara menggoreng Ayam Nasi Ayam:
1. Ayam yg siap direbus dilumur kicap
2. Goreng sebentar dgn minyak sedikit (berhati2 sbb i boleh memercik- lebih baik tutup)
3. Sedia dihidang.


Cara membuat Sup Nasi ayam
1. Tumiskan 1/4  bahagian bawang putih dan halia  yg ditumbuk tadi
2. Masukkan air rebusan dan daun sup.
3. Rasa. Tambah garam jika perlu.


Cara membuat Sos/Air Lada Nasi Ayam
1. Dalam blender, masukkan 3 biji cili merah, 3 biji cili padi, sebiji bawang putih, 2 sd besar gula, sedikit garam, 2 sd besar cuka dan 1/2 cawan sup ayam yg dibuat td. Blend halus.
2. Sedia dihidang bersama salad, tomato dan timun yang dihiris.

No comments:

Post a Comment